top of page

Kui palju maksab korteri remont?

Updated: Dec 21, 2023

Kas sa planeerid korteri remonti ja tahaks teada, KUI PALJU MAKSAB KORTERI REMONT?


Selle kirjatüki lugemine võtab aega ca 5 minutit ja annab sulle ülevaate korteri remondi maksumusest ja kuidas hinda alla saada.


Pärast lugemist peaks sul tekkima ülevaade, millised tööd sa võiksid ise ära teha, mis on oluline, kui palkad ehitaja ja räägime ka roosast elevandist.


See blogi ei ole inimesele, kes otsib siit konkreetseid hindasid ja detailseid numbreid. See on inimesele, kes oskab, saab ja tahab planeerida, teha ise käed mustaks ja luua omale enda näoga kodu.


Kui sa jääd hätta või sul on küsimus, siis SAADA MULLE KIRI ja ma teen parima, et sind aidata.


Valmis alustama?




kui palju maksab korteri remont
Imeilus kõrgete lagedega korter

Annan sulle ülevaate korteri remondi telgitagustest. Olen ehitus- ja remonditöid teinud alates aastast 2004. Tuntum ehitusobjekt, kus minu käed on osalenud on Tallinna Lennujaama laiendustööd.


Kuigi minu lemmiktööks on pigem remonditööd, olen ma ehitanud ja remontinud sadasid kodusid, aedasid ja kontoreid. Teen aastas umbes 4-5 suuremat ehitustööd või renoveerimist ja see on minu jaoks piisav. Pikaajalised tööd muutuvad rutiinseks ja eelistab väiksemaid ajutruste.


Korteri remondi hind sõltub peamiselt kahest tegurist: kui suur remont ette võetakse ja kui palju tellija ise teeb. On väga palju töid, mille ise saate ära teha ja läbi selle hinda oluliselt alla tuua.


Ma vaikselt hakkan oma kodulehel kajastama täpsemalt neid töid, mida ise saaksite või võiksite teha (vaata https://www.toasjaaias.com/ehita-ise ). Kui isetegemine kombineerida ja ajastada täpselt ehitaja töödega, siis võib kokkuhoid olla märkimisväärne.


Aga asja kallale.


Kui suur remont ette võtta?


Kõige olulisem tegur, mis määrab korteri remondi maksumise on remondi suurus.


Remont võib olla kapitaalremont alates laagide vahetamisest, seinte asukoha muutmisest kuni kosmeetilise remondini. Seejuures hind ei pruugi alati sõltuda muudatustest endist ja nende ellu viimisest vaid lisanduvast paberimajandusest ja bürokraatiast.


Kui korter ei pea sooja, näha on hallitust või ruumid ei ole funkstionaalsed tuleb ette võtta suurem remont. Selleks tuleb enne välja mõelda, kuhu milliseid ruume soovitakse.


Pm saab ükskõik millise ruumi teha ükskõik kuhu, kuid paneelmajas seab piirid olemasolev kanalisatsioonitoru, eelkõige WC oma. Köögi ja vanni kanalisatsioonitorude uude asukohta viimine ei ole tavaliselt suur kunst, kuid peab arvestama, et iga 60cm toru kohta on langus 1 cm. Seega ega päris hulluks paneelmajas ka nendega minna ei saa.


Puumaja korral on asi lihtsam - põrandalaagidega ja põrandaga annab mängida ning kuigi ka seal on juba kanalisatsioon olemas, on mänguruumi oluliselt rohkem.


Kõige kallimad tööd korteri remondi juures on:

1) projektide olemasolu ;

2) lammutamine ja prügi äravedu;

3) elektritööd;

4) põrandalaagide vahetamine;

5) seina ja lae täispahteldus;

6) parketi paigaldus;

7) vannitoa plaatimine.


Kui ruumipaigutus on paigas tuleb teha projekt ja see kooskõlastada omavalitsuse ja päästeametiga. Siis taotletakse läbi ehitisregisti ehitusluba ning hiljem kasutusluba.


Kogu protsess ja bürokraatia on tavainimesele võrdlemisi keeruline ettevõtmine, seega soovitada saab vastavat projektijuhti (maksab ca 700 EUR). Ehitusprojekti saab umbes 800-1200 EUR, elektriprojekt 700 EUR. Uskuge mind - ei ole kasutajavaenulikumat kodulehte, kui see on ehitisregister (seisuga 2021, pole viimasel ajal sinna sisse vaatanud, äkki on paredatud).


Kui muudate radikaid, aknaid või korteri välisust, siis see tuleb kooskõlastada ühistuga. See ei maksa midagi, kuid kui ette on nähtud puitaknad, siis peate ka teie panema puitaknad ja need on kallimad kui plastikaknad. Radikad on seotud küttesüsteemi tasakaalu ja dimensioneerimisega ja seal igasugune muudatus võib talvel kätte maksta.


Seega enne, kuid üldse töödega alustada saate, võib kulu olla suurusjärgus 2000-2500 EUR.

Kas palgata ehitusjärelevalve?


Jah, meie soovitame seda kindlasti teha. Ehitusjärelevalvet võib teha ka ise või mõni su asjatundlik sõber, kuid palgatud ehitusjärelevalve vastutab oma allkirjaga. Ehitusjärelevalve tagab selle, et ehituse kvaliteet säilib ka peale kahte aastat ja ehitust pole tehtud makroflexi pealt. Õnneks on seadust muudatud ja garantii paljudele ehitustöödele on 5 aastat. Seega ärge laske end sellest kahest aastast lollitada.


TEATUD EHITUSTÖÖDELE ON GARANTII 5 AASTAT, MITTE 2. OLENEMATA EHITAJA ANTUD GARANTIIST SINU LEPINGUS!!!

Ehitusjärelevalve hind sõltub küll kohal käimiste arvust, kuid ca 500EUR eest saab juba korraliku järelevalve. See hind sõltub projekti suurustest. Tavalise kahetoalise korteri remondi järelevalve saab ka 150-200 EUR eest.


Vahet ei ole, kas otsustad järelevalve tellida või teed ise, siis kindlasti nõua ehitajalt ehituspäeviku täitmist koos piltidega. Hiljem, kui pead kasutusloa jaoks hakkama midagi tõestama, siis ei pea konstruktsioone avama. Lisaks peab ehitaja koostama lahendusjoonised, kui piirdutakse üldprojektiga.



Kui palju maksab korteri remont (45m2)?


45 m2 korteri täisremont puidust kortermajas koos seinte osalise muutmisega Tallinnas maksab suurusjärgus 25 000 EUR, see on koos projektide, tugevusarvutuste, riigilõivude ja ehitusjärelevalvega.


Paneelmajas seinte muutmine ei ole võimalik, kuna seal on enamus seinu kandvad. Võimalik on vaid osaliselt seinte lammutamine koos tugevdamisega, kuid üldjuhul on seinad alati kandvad. Sellisel juhul on eelnevalt vaja tellida insenertehnilised lahendused, sest kui ülemiste korterite konstruktsioonid hakkavad sinu pärast vajuma, siis läheb see sulle väga väga kalliks maksma.


Remondi maksumus sisaldab:

- lammutamine ja prügi äravedu - seda võikside ise teha;

- põranda laagide kontrolli ja vajadusel tugevdamine - võite ka ise teha, rentige laser;

- põrandalaagide vahelise soojustuse taastamine - seda võiksite ise teha;

- musta põranda paigaldamine - seda võiksite ise teha;

- elektrisüsteemi uuendamine koos elektrikilbiga - seda kindlasti teeb proff;

- vee- ja kanalisatsioonitorude paigaldamine - pigem tellige;

- uute seinte ja kandvate seinaosade ehitamine ning viimistlus - ehitamise peate tellima, viimistlus nii ja naa;

- lagede ehitamine ja viimistlus - pigem tellige;

- vannitoa, vajadusel esiku ja köögi plaatimine - seda võiksite ise teha;

- uste ja akende paigaldamine ning viimistlemine - pigem tellige;

- parketi paigaldamine ja liistude paigaldamine - seda võiksite ise teha;

- vanni, dušši ja wc poti paigaldamine - pigem tellige;

- köögimööbli ja köögi tehnika paigaldamine - seda võiksite ise teha;

- aknalaudade paigaldamine - seda võiksite ise teha;

- muud pisemad viimistlustööd - seda võiksite ise teha.


Seega enamus töödest saate ise teha, kui on mahti ja alternatiivkulu pole liiga suur. See võtab sul aega ca 2-3 kuud, seega puhkuse ajast ei piisa. Samas saab teha üksjagu tööd ka nädalavahetusel, kuid kui oled otsustanud teha töid koos ehitajaga, siis arvesta, et kui ehitaja peab sinu järele ootama, siis hind tõuseb väga palju. See pole seotud ajaga, vaid uute objektide algusega. Nimelt on ehitajal alati töid ees, mis on kokku lepitud. Seega nad PEAVAD seal töid alustama kokkulepitud ajal, või muidu tuleb trahv ja maine langus. Sina maksad selle kinni.



2) Kuidas teha remonti odavamalt?


Alati saab remonti odavamalt teha ka nii, et kasutad odavaid ja kiireid materjale. Nimetati viimati "euroremondiks", kuid ega mõnusaks ja hubaseks koduks seda nimetada ei saa. Kuid üksjagu on selliseid töid, kus remont on odavam aga mitte kvaliteedi arvelt.


Siin on sulle tööd, mida võiksid ise ära teha.


Lammutamine ja prügi äravedu


Lammutamine ja prügi äravedu on üks suuremaid kokkuhoiukohti. See ei nõua erilisi teadmisi, v.a elekter. Enne lammutamist võta elekter välja, kui vähegi saad. Vanematest kortermajadest saab ainult kogu korteri elektri välja võtta. Igal juhul ohutus ennekõike.


Veetorudel on kraanid olemas, kuid peab olema tähelepanelik - kuulkraanid väsivad ja need ei pruugi enam vett korralikult sulgeda. Vaata, et sa naabreid üle ei ujuta.


Kuid muus osas andke aga minna. Kui sa teed ise, siis elanikud saavad päevas viia ära TASUTA 1m3 betooni, ehitusjäätmeid jne. 1m3 puidujäätmeid on samuti tasuta. Viimasel ajal hakkab enam silma linnaosades olevad suured konteinerid, kuhu saab panna plasti, pappi, metalli. Kasuta ka need ära, kuid igasse konteinerisse käib siiski eriliiki prügi. On piisavalt rumalaid, keda keskkond ei huvita - ära sina selline ole.


Tavaliselt tekib ühe vannitoa lammutamisel kokku 2-3m3 (jah, seda on oluliselt rohkem, kui arvatakse). Loomulikult on küsimus ka pakkimises. Ehitaja loobib üldjuhul valimatult kasti või konteinerisse, sest aeg on kallim, kui konteineri maht. Selles maksad kinni sina.


Sul endal on võimalik pakkida korralikult ja sorteerida. Näiteks puit on sulle üldse tasuta, ehitaja pillub selle ehitusjäätmete hulka. Ehitajale maksab 1m3 prügi 30 EUR + transport + viija tunnihind + ettevõtte kasumimarginaal. Sulle on tasuta (v.a treileri rent 15 eur).


"Ehitajale maksab 1m3 prügi 30 EUR + transport + viija tunnihind + ettevõtte kasumimarginaal"

Ehitaja hind sisaldab kahe inimese palgafondi, transpordikulu, ettevõtte kasumimarginaali, konteineri või haagise renti, prügila kulud, töövahendid. Kokku võib ehitusprahi äravedu sulle maksta 700-1200 EUR, kui lased seda ehitajal teha.


Sinu kulu on transpordikulu, haagise rent (kui on väike auto. 1m3 mahub keskmise auto pagasiruumi), prügikottide kulu. Lisaks ka alternatiivkulu, milles saad lugeda SIIN. Tööriistadeks on väike sõrg ja haamer, maksavad kokku 15 EUR.


Nii et sõbrad kokku ja üks korralik talgupäev. See teed ka seltskonna vaimsele tervisele head ja saab siin koroonajastul end välja elada.


Kipsplaadi paigaldus

Teine suurem töö, mille võiksid ise teha on kipsplaadi paigaldus. Tegelikult on kipsplaati väga raske valesti panna, kuid "haltuura" korras tehakse seda ikkagi. Korralikult tegemine ei ole tegelikult palju ajamahukam, kui üle jala. Loe sellest lähemalt nendest blogidest:



Vannitoa plaatimine

Ka vannitoa plaatimisega saad sa tegelikult ise hakkama, kui just mingit mustrit teha ei taha. Võtmetähtsusega element siin on sirged seinad ja hüdroisolatsioon. Vannitoa plaatimine tekitab inimestes hirmu just sellepärast, et seda on näha. Ruumi ehituskvaliteedi ja pikaajalisuse tagavad hoopis eeltööd.



Ise saab paigaldada villa, aurutõkke, mittekandvad seinad ja seinamaterjalid. Ise saab pahteldada, lihvida ja värvida. Ka metallkarkassi ehitamine ei ole teab mis oskust nõudev töö ning karkassitangid saab alati rentida (see sõltub muidugi asukohast vist). Päev maksab 6 EUR + muidugi sinu transport (ole valmis käima välja ka tagatisraha). Kokkuhoid võib ulatuda 2000 - 3000 euroni.

Teine võimalus raha kokku hoida on teha kosmeetiline remont ehk muuda pinnakattematerjale ja/või viimistlust.


Näiteks 45 m2 korteri kosmeetiline remont Tallinnas maksab 4500 - 9000 EUR, mille hulka kuulub:

- 3 m2 vannitoa täisremont koos plaatimise, põrandakütte paigalduse ja paigaldamistöödega;

- uus parkett ja parketi paigaldamine;

- 2 m2 esiku remont koos põrandakütte paigalduse, põranda plaatimise ja seinte krohvimisega;

- kõikide seinte ja lae värvimine;

- osade seinte krohvimine savikrohviga;

- puidust aknalaudade paigaldamine;

- uue köögi tasapinna paigaldamine;

- köögi seina plaatimine (pritsmekaitse);

- köögimööbi värvimine.


Enamus neist töödest saate teha jällegi ise. Krohvimistöö on selline, mis vajab oskusi ja vilumusi, kuid ka see on nutikalt tehes ise võimalik.


Ei soovita ise panna vee- ja kanalisatsioonitoru ning ise ei tohi teha elektriga seotud töid. Kuid samas - ka need ei ole keerulised. Ma tean, et ei tohi soovitada seadusevastaseid tegevusi, kuid ma ka tean, et nii kui nii paljud veavad ise elektrijuhtmed ja ühendavad pistikud ja lülitid. See pole keeruline, kuid mida ma tungivalt soovitan on tellida elektriprojekt ning lasta elektikul ehitada üles elektrikilp koos kaitsmetega.


Seega räägime elevandist seal nurgas ehk isetekkelised elektrikud.


Elektrist tingitud tulekahjud on eelkõige seotud vale juhtmega, mida kaitseb vale suurusega kaitse. Siit leiate elektrijuhtmete koormustabeli. Koormus sõltub ka juhtme pikkusest. Kaitsme eesmärk on kaitsta tarbijat ja juhet.


Ohutu juhtme läbimõõt sõltub juhtme pikkusest ja tarbijate suurusest (amprid).

Reegel on, et seinapistikutele pannakse 3G2,5mm2 juhe, valgustitele 3G1,5mm2 juhe. 3G2,5mm2 max koormus võiks olla kuni 4000W (st arvestusega, et kõik seadmed töötavad korraga), 3G1,5mm2 max 3000W.


Arvesta, et:

a) uuem telekas + digibox + ruuter + kodukino on ca 350Wh;

b) veekeedukann 1200-1500Wh;

c) nõudepesumasin 1450Wh;

d) külmkapp 700Wh ööpäevas;

e) nelja rauaga elektripliit 4500Wh-6500Wh;

f) ahi 2500-3500Wh;

g) tolmuimeja 1500Wh.


SA PEAD elektrijuhtmeid planeerides arvestama maksimaalse võimaliku koormusega, mitte pistikute arvuga.


Seega ainuüksi elektripliit peab olema ÜKSI eraldi kaitsme all ja selle juhtmegrupis ei TOHI olla ühtegi muud seadet, kaitsmega C16. Kui elektripliit on 4500W-6500W, siis peab juhe olema juba 3G4mm2. See kõik on kirjas ka kasutusjuhendites.


3G1,5mm2 maksimaalne kaitse suurus on 13, soovitavalt isegi B10.

Kui kaitsme lööb pidevalt välja, siis viga ei ole kaitsmes - VIGA ON LIIGSES KOORMUSES ja see on eluohtlik olukord.

Elektrijuhe ei ole nii kallis, et selle pealt kokku hoida. Küll aga on mõistlik see panna torudesse -sellised plastikust kõrid. Siis on lihtne uut kaablit vedada - ehitustööd ei pea seisma sellepärast, et elektrik ei saa tulla kaableid vedama tulla. Pane ise kõri paika ja hiljem on lihtne need kaablid läbi kõride tõmmata.


Kui sul on plaanis korteri remont, siis võta meiega ühendust. Aitame paberimajandusega, teostame remondi või aitame sind hüva nõuga, kui otsustad ise teha. Kontakti saab meiega SIIN!



Võta ühendust ja ehita omale kodune kodu!


Kindlasti registreeru meie jälgijaks ja ole alati kursis uute nippidega.


Recent Posts

See All

KIPSITÖÖD

bottom of page