top of page

Pööningu ehitus ehk kasutuseta ruum ägedaks!

Väikesed ruumid ja pööningud ei tähenda alati raisatud ruume. Nendest saab õige disaineri käe all midagi ägedat.


pööningu ehitamine, kuidas ehitada pööningut
Pööningu ehitamine töötoaks ja külaliste öömajatamiseks.

Kasutuseta pööningu ehitus


Toas ja Aias meeskonnal oli fantastiline võimalus luua kasutuseta katusealusesse ruumi midagi ägedat. Kuna meil oli täiesti vabad käed, lõime vaikusenurga, kus lugeda ja mõtiskleda, teha joogat ning vajadusel panna magama mõni hea hilja peale jäänud sõber või perekonnaliige.


Töö algas disainjoonisega, mis hiljem tarkvaraprogrammi kasutades visualiseeriti digitaalselt. Omanikul oli olemas projekt ja ehitusliba. Esialgne projekt muutus 4 korda, sest visuaalne 3D projekt pani omanikel ideed jooksma ning koos arendasime seda nii, nagu on näha pildil. Lõpptulemus on imeline.


Pööningu ehituse käigus:

- paigaldasime katuseakna.

- soojustasime sarikad ja laelaagid kivivillaga. Satikate peale aurutõke ja siis 2cm reikad. Reikade vahele on hea panna elektrijuhtmed ja nii ei riku ära aurutõket.

- paigaldasime tulekindla kipsplaadi, pahteldasime ja krohvisime ning viimistlesime selle vastavalt disainjoonisele. Krohvimine on hea, kuna krohv osaleb mõnusa sisekliima loomisel - see imab ja annab välja niiskust. Kipsplaat seda ei tee.

- ehitasime kergmaterjalist (metallkarkassi ehitamine) vaheseina, katsime OSB plaadiga, tegime täiskrohvimise ja panime tapeedi. Esialgu oli plaanis värvida, kuid see idee muutus. See on protsessi täiesti loomulik osa.

- paigaldasime parketi.

- ehitasime voodi koos kapiga.


Pööningu ehitus võttis aega3 nädalat, sest tegemist oli avatud ruumiga ning pererahvas elas sees. Seega pidime kasutame peamiselt käsitööriistu, mis ei tekita tolmu ning ei aja seda igale poole laiali. Suurem osa ehitusest toimub eemal. Kohapeal sisuliselt paneme kokku, viimistleme ja imetleme.


Tulevikus on pererahval soov see muuta tööruumis, kus saab ka väikese kino püsti panna. Samuti soovitakse see muuta kinniseks ruumiks, samas ei tohi see tunduda kitsana.


Kui palju maksab 10m2 pööningu välja ehitamine?


Selle konkreetse pööninguosa välja ehitamine maksis koos spetsiaalselt valminud voodi ja kappidega 5500 EUR.


Hind on mõnevõrra suurem, kuna enamus mööblist tuleb teha käsitööna. Muud tööd olid lihtsad ja neid saab ise täiesti vabalt teha. Kui kogemusi silma järgi teha ei ole piisavalt, siis kasuta alati majakaid.


Kuidas krohvida seina?


Krohvimisel soovitame alati kasutada majakaid. Nimetatakse ka krohvisiini

Kuidas krohvida seina
Seina krohvimine majakatega

deks. Krohvimismajakad on pikad metallist liistud, mis ei paindu läbi. Need pannakse seguga seina ning pannakse loodi nii piki kui kogu seina ulatuses, kasutades ehitusnööri.


Hiljem lisakakse majakate vahele krohvsegu mitmes kihis, seejuures silutakse vaid viimane kiht. See tähendab, et kahe krohvikihi vahele peab jääma kare pind. Meie kindlasti soovitame mitme krohvikihi vahel kruntida nakkedispersiooniga.


Kui kihid on piisavad, et katavad ära majaka kauguse seinast, siis toimub viimane pinnatasandus pika sirge esemega, näiteks loodiga. PS! Kindlasti pese lood puhtaks peale igat kasutamist. Hiljem seda puhtaks ei saa.


Viimane kiht on alati viimistluskiht ehk viimistluskrohvi lisamine. See nõuab natuke rohkem kogemusi, kuna tegemist on käsitööga ja vajab rohkem tunnetust.


Krohvimisest teeme kindlasti ka detailsema "kuidas krohvida seina" ülevaate koos piltidega.


Kui sind huvitan oma korteri või maja pööningu välja ehitamine, siis võta ühendust SIIN!





Recent Posts

See All

KIPSITÖÖD

bottom of page