top of page

Tuletõkke kipsplaadi paigaldus - miks ja kuhu?

Tuletõkke kipsplaat on suurema tuleohutuse klassiga kipsplaat, mida kasutatakse tuletõkkesektsioonide loomisel. Tuletõkkesektsioon on lihtsamalt öeldes ala, kust tuli ei tohi teatud aja jooksul välja levida, andes teistele või siis ehitise omanikele võimaluse ohutult evakueeruda. Siin on mõned read, miks ja kuhu tuletõkke kipsplaati paigaldada.


Tuletõkkesektsiooni tagamine


Tuletõkke kipsplaadi tunned ära selle järgi, et see on roosa. Samas on ka olemas tavalisele sarnaseid (valged, kuid need on paksemad, kui tavalised). Tuletõkke kipsplaat omab EI30 tuleohutusklassi, see tähendab, et tuli ei levi 30 minuti jooksul tuletõkkesektsioonist välja (eeldusel, et see sektsioon on tervik ehk ka kõik avad, sulused ja ka uks on vastavalt ehitatud). Seega kui hoone tuleohuklass (erinev ja sõltub paljudest asjaoludest) nõuab EI60 tuletõkkesektsiooni, siis tuleb panna 2 kihti tuletõkke kipsplaati. 1 tuletõkke kipsplaat võrdub 2 tavalist kipsplaati.


Tuletõkke kipsplaadi kasutamine erinevates korterites


Paneelmajades ei ole vaja tuletõkke kipsplaati kasutada, kuna raudbetoon ise annab vajaliku vastupidavuse. Küll aga on vaja kindlasti katta kommunikatsioonid, eriti kanalisatsioonitorude saht ja ka ventilatsioonisaht. Kanalisatsioonisahtile tuleb ehitada ümber kipsplaadist kast, tagades nõutud tuleohutustaseme. Uuemates kortermajades see eriti probleemiks pole, kuid vanades kortermajades on üldjuhul toimunud vanade torude vahetamine ja selle käigus pole alati tuleohutusnõudeid järgitud, eriti avade tihendamise osas.


Seega kui paneelmajas on soov seinad sirgu ajada, siis tavbaline kipsplaat, mis annab täiendavad EI15 on lubatud lahendus.


Küll aga puidust kortermajades (nagu Pelgulinnas, Kalamajas, jne) on tuletõkke kipsplaadi kasutamine kohustuslik. Iga korter on omaette tuletõkkesektsioon. Näiteks kahekordne puidust kortermaja tuleohuklass on EI30 ja kandetarinditel R30 (kandetarindid peavad 30 min vastu pidama). See tähendab, et kogu Kalamaja korteri laed ja seinad peavad olema kaetud tuletõkke kipsplaadiga või kahe tavalise kipsplaadiga. See on tellija otsustada, kuid meie soovitame seina pigem 2 tavalist (tugevuse ja jäikuse saavutamiseks) ja lakke kindlasti 1 tuletõkke kipsplaat.



Tuletõkke kipsplaadi paigaldamine eramajadesse


Kuigi eramajad on vaid ühe pere omand ja teisi ei ohusta kehtivad ka siin tuleohutusnõuded, sh tuletõkkesektsioonid. Eraldi tuletõkkesektsioon on näiteks katlamaja, kui see on majaga ühendatud. Täpsed tuleohutusnõuded sõltuvad kütteallika võimsusest ja suuresti on need kirjas ka tootjapoolses juhendist. Üldjuhul on see EI60.


Kokkuvõtteks saame soovitada korraliku ehitusprojekti olemasolu. See on kooskõlastatud päästeametiga ning selgelt kirjas, mida ja kus kasutada tuleb. Siiski pole üldprojekt väga täpne ning tuleohutuse ekspertidega (eraettevõtluses, peavad omama kutsetunnistust. Kindlasti nõudke seda) tasuks alati asjad läbi rääkida.


Kui aga otsustate ise asjaga pihta hakata, siis jällegi soovitame teha enne tuleohutuse audit. See maksab sa 150-300 euri, kuid aitab sul vältida vigu. Lisaks saad väga head nõu ja turvatunde.


Kui soovid kipsplaadi paigaldusel abi või nõu, siis saada kiri toasjaaias@gmail.com või helista 56922215

Recent Posts

See All

KIPSITÖÖD

bottom of page