top of page

Paigaldamine - OSA 1.

Teen väikese ülevaate meie peamistest paigaldustöödest ja toon iga paigalduse juures välja mõned olulisemad kohad juhuks, kui hakkate ise tegema.


paigaldamine tallinnas
Poti paigaldusega saab igaüks hakkama

Seinapealse WC poti paigaldus

Kõige suurem viga nende süsteemide juures on see, et eraldi veekraani paigaldamine on väga keeruline. Loomulikult saab alati panna kinni korteri või maja peakraani, kuid iga seade peaks olema suletav eraldi.


Eraldi probleem võib olla poti paigaldamine olemasoleva kanalisatsioonitoru külge. Siin on meil olnud üks väga huvitav probleem - nimelt on osade kortermajade renoveerimisel kasutatud mingit musta värvi plasttoru, mis on täpselt paar mm suurem, kui praegu kasutatavad kanalitorud (nt need hallid). Seega poti täpselt ruumi keskele panek on suur väljakutse, sest uus ei haaku mitte kuidagi vanaga. Lisaks võivad olemasolevad kanalitorud olla seinast nii kaugel, et nende ühildamine ilma muutmata potiga on kas võimatu või toob poti nii palju seinast eemale, et ruumi jääb veel vähemaks.


Ole eriti hoolikas kaasas olevate torude lõikamisel - saad lõigata vaid üks kord. Ja kõik lõiked peavad olema lihvitud, muidu ei lähe korralikult paika. Kasuta tihendite juures korralikult libestusainet ja ole kindel, et paned tihendid õiget pidi - kui võtad tihendi kätte, siis näed, et üks serv on laugem. See käib poti poole.


Tihti tahetakse poti vahetamist ise korteris elades, kuid jäetakse arvestamata, et potti ei saa kasutada 2 päeva - see on aeg, mil poti taha pandavad keraamilised plaadid korralikult kinnituvad ja segu kivistub. Oleme proovinud panna ka eraldi paika, pannes ajutiselt alla vineeri õigel kaugusel, kuid jätkuvalt ei kiirenda see plaatide segu kuivamise aega. Lisaks teeb see paigaldamise kallimaks, sest tööd on poti paigaldusel topelt.


Muus osas on süsteem ise üsna hästi komplekteeritud ja paigaldamisega saab ise hakkama. Kõige raskem on poti paigaldamine, sest seal taga on 2 toru, mis peavad väga täpselt paika minema. Muidu on lekked taga.


Integreeritava pliidi paigaldamine

Esimese hooga tuleb kohe rääkida sellest roosast elevandist toas -isetekkelised elektrikud, kes pole viitsinud omale kõike selgeks teha ja arvavad, et praegune tase on piisav. Olen näinud palju kordi vastupidist. Uued nelja plaadiga integreeritavad pliidi on 6.5 - 6,7 kW võimsad, see tähendab voolutugevust 28-30 A. Seega minimaalne juhe peab olema XG4mm2.. Siinkohal ei kehti see ainult pliidi taha mineva juhtme kohta, kogu süsteem kuni kaitsmeni on oluline. Kogu vooluahel peab olema nii ehitatud, kaistmega C20.

Vaata alati tootjapoolset soovitust, mille leiad kasutusjuhendist

Seejuures ei tohi olla sellel vooluahelal enam mitte pheti teist tarbimiskohta. Ei ole oluline, et neid teisi kasutatakse nii harva, ainult tolmuimeja jaoks. Teeme arvestuse. Kui sul on juba pliit terves ulatuses kasutusel teeb see 6700W (see tähendab muidugi 4 rauda nr 9 peal, kuid alati peab arvestama maksimumiga). Lisame sinna tolmuimeja 1500W ja G4mm2 juhe on üle koormatud. Kui sul on seda vooluahelat kaitsmas vale kaitse, siis on tulekahju taga. Nii lihtne see ongi.



integreeritava pliidi paigaldamine tallinnas
Alati ei ole sillad kaasas. Tee need juhtmest ise.

Uute pliitidega ei tule alati juhet kaasa. Uusi pliite saab kasutada nii P1, P2 kui P3 ehk ühefaasilise, kahefaasilise kui kolmefaasilise süsteemiga. Lihtsalt kui sul on ühefaasiline, siis sa pead paigaldama 2 silda elektripliidi kontaktide vahele. Seal on selgelt tähistatud P1, P2 ja P3 kohad vastavalt joonisele. Joonis on nii pliidi küljes kui kasutusjuhendis. Kui sul on ühefaasiline vool, siis pead juhtmest tegema ohutu silla P1 ja P2 ning P2 ja P3 vahele. Kui sul on kahefaasiline vool, siis lood silla P2 ja P3 vahele. Kui kolmefaasiline vool, siis iga faasijuhe läheb eraldi kontaktile ja seal peamurdmist pole. Väga kallitel pliitidel on spetsiaalsed vasest sillad kaasas, kuid enamustel pole. Need tee G4mm2 juhtmest ja kõik on ohutu. Eraldi sillad on alati kaasas neutraalkontaktidele (tähistatud N1 ja N2). Seal ühendad vaid neutraaljuhtme (sinine) ühele kontaktile ja kõik toimib. Mõnel pliidil on L1, L2, N1,N2. Seega vaata kindlasti kasutusjuhendit. PS! Maanduse kasutamine on kohustuslik. Selle tähis on see tagurpidi puu ja sinna käib kollane-roheline juhe.


Ära kasuta silikooni, vaid kasuta kinnitusi. Tihti ei viitsita pliiti töölaua külge kinnitada ja kasutatakse silikooni. Pole vaja. Pliitidel on korralik tihend, parem investeeri see 15 minutit ja kasuta neid kinnitusi. Sul on vaja vaid kruvikeerajat.


Integreeritava ahju paigaldamine

Ausalt öeldes pole siin mingit kunsti. Pead silmas pidama, et kuigi juhe on ahjul taga, siis stepslit ei ole. Seega selle pead eraldi ostma.

PS! Ole kindel, milline su pistik on. Küll ja küll on kodusid, kus elektrisüsteem on ilma maanduseta. Seega kui ka pistikupesa on ilma maanduseta, siis sinna ei saa maandusega stepslit sisse.

On juhtumeid, kus ahju ühendamiseks ei olegi eraldi pistikupesa, vaid ühendatud juhtmed otse. Seal ole eriti tähelepanelik, sest tegemist on tapva vooluga. Elekter kindlasti välja ja indikaator kätte. Oleks hea, kui sul on ka voltmeeter. Saad teada, kas sinine juhe on ikka neutraal ja kas vooluahel on korras, st maandus on ka korralikult paigaldatud.


Muus osas paigalda ahi ja pane kahe kruviga kinni. Need on üldjuhul komplektis.


Esimese osa lõpp.

Kui sul on küsimusi, siis hea meelega vastan.



KIPSITÖÖD

bottom of page