top of page

Kipsplaadi paigaldamine seina - piki või risti?

Sattusin hiljuti vestlusesse, kus kolm ehitusmeest vaidlesid, kas kipsplaati paigaldatakse seina risti või piki. Kokkuvõtteks oli kolme peale neli arvamust. Meie arust on asi väga lihtne. Miks?


Kipsplaadi paigaldamise saladus...


Kipsplaadi peab paigaldama nii, et hiljem oleks kõige vähem pahteldamist ja tolmutamist. Kõik. Nii lihtne ongi. Kipsplaadi paigaldamine on kõige väiksem töö. Kõige suurem katsumus on ideaalse värvipinna saamine läbi nähtamatu ülemineku tekitamise.


Kipsplaadil on olemas vaid pikemas küljes vuugivahed, mikro- ehk remondiplaatidel kõigis neljas küljes. Seega kui vähegi võimalik, tuleb kipsplaat paigaldada püsti. Välja arvatud juhul, kui seina pikkus võimaldab paigaldada kipsplaadi ühes tükis piki seina. See võimaldab ka teha lihtsalt ja korralikult nurga pahtelduse lae ja seina vahel.


Just vuugivahe on see, mida kasutatakse nähtamatu ülemineku tekitamiseks. Selleks kasutatakse minimaalselt kolme kihti, pigem isegi nelja kihti kipspahtlit. See külg kipsplaadist, millel puuduvad vuugivahed, nende pahteldamine ja nähtamatu ülemineku tekitamine nõuab minimaalselt 5 kihti pahtlit pluss väga palju lihvimist. See ei ole oluline juhul, kui nii kui nii teed lauspahtelduse, kuid pigem soovitan panna 3 kihti kruntvärvi ja lihvida nende kihid, kui et teha lauspahteldus. Tulemus on sama, kuid oluliselt vähema vaeva ja tolmuga.


Kipsplaadi piki paigaldamisel arvesta kindlasti karkassiga. Miskipärast on läinud moodi karkass sammuga 600mm. See ei taga kipsplaadile piisavat tuge. Sellise karkassi korral tuleb kindlasti alla panna 9mm OSB näiteks. Kipskarkassi samm on 400mm. Ükskõik, mida sulle räägitakse. See ühe posti pealt per 1200mm raha ehk 3 EUR säästmine maksab varem või hiljem kätte.


Samas kui sul on 3000mm sein kõrgusega 2400mm, siis pane kindlasti pikiseina. Palju lihtsam on pahteldada ja lihvida. Samas arvesta, et kui sul on karkass pikiseina, sa peab kaks kõrvuti olevat plaati omavahel kinnitama kasvõi vineeri ribadega - usu mind, need vajuvad läbi, kui keegi toetab ja praod on sees.



Olge tublid ja tehke võimalusel ise. See pole üldse nii keeruline. Aga kui vajate ikkagi abi, siis võtke ühendust.


Head

Kipsplaadi paigaldaminem kipsi paigaldus




404 views0 comments

Recent Posts

See All

KIPSITÖÖD

bottom of page