top of page

Kalasabaparketi paigaldamine

Updated: Jan 15


kalasabaparketi paigaldus
Kalasabaparkett on imeline

Kalasabaparkett on visuaalselt imeline põrandakate, mis õige aluspinna ja õigel paigaldamisel kestab kaua. Suurimaks probleemiks kalasabaparketi paigaldusel on paisuruumi mitte jätmine või halb aluspind. Seega kui sa ostad juba viimistletud paanid, siis töö ise ei ole keeruline. Pigem selline mõnus nokitsemine.


Kalasabaparketi paigaldamine - A & O


Parketi paigaldamiseks vajalikud tööriistad

1) 8–10 mm kiilud

2) Märkenöör

3) Tolmumask ja kindad (puidutolm on tõsine oht su kopsudele, eriti praegusel COVIDi ajal)

4) Kummihaamer

5) Juhtlatiga ketassaag ja nurgasaag

6) Puidu paranduskomplekt (pahtel, kitt, vaha)

7) Paigaldusklots

8) Mõõdulint

9) Parketiraud

10) Pehmed kaltsud

11) Nurgik

12) Niiskuse mõõtmise seade.


See kehtib juba viimistletud parketi puhul. Kui ostad naturaalsed lipid, siis pead rentima veel parketi lihvimismasinad (nii suure kui nurga oma), vajalikud liivapaberilindid (100, 120, 150), vajalikud toonimismaterjalid ja/või lakid ja nende paigaldamiseks vajalikud spaatlid või rullid või ka kaltsud. Kui sa ise pole varem seda teinud, siis jäta see osa ehk spetsialistidele.


PS! Jäta meelde, et kalasabaparketi paigaldamine naturaalsel kujul võib parketil olla üksjagu ebakorrapärasusi, st need ei ole sorteeritud. Neis on täkkeid, oksakohti, puusüsiga kohti, on tumedamaid ja heledamaid. Seega üksjagu aega läheb sorteerimisele - eraldada erinevad toonid. Üks tume lipp keset heledaid hakkab silma kraapima. Lisaks võib suure tõenäosusega tekkida vajadus põrand "täita", kasutades sama saepuru, mis lihvimiselt saadi. See on tavaline töö osa ja ei midagi erakordset.


Aluspind ja temperatuur

Üks olulisemaid asju kalasabaparketi paigaldamisel on aluspind. See kehtib muidugi iga põrandakattematerjali puhul. Üldjuhul saab kalasabaparketti paigaldada nii OSB ja vineeri kui betooni peale. Puidust aluspinna peale saab seda nii liimida kui naelutada, seejuures turul on ka ujuvana paigaldatav kalasabaparkett.


1) Aluspõrand peab olema tugeva struktuuriga, tasane, kuiv ja puhas. Kui siin on viga või ehitatud säästurežiimil, siis see maksab kurjalt kätte.

2) Paigaldatava ruumi õhutemperatuur peab olema vahemikus 18–25°C ja suhteline õhuniiskus 40–60%.

3) Betoonist aluspõrandate niiskussisaldus ei tohi ületada suhtelist niiskust 75%. Selle kontrollimiseks saab laenutada niiskusmõõtja.

4) Aluspõranda ebatasasus ei tohi olla suurem kui 2mm 2 meetri kohta. Seega päris tasane pind peab olema.

5) Parketi pakid tuleb ladustada 24 tunniks kinniselt ruumidesse kuhu parketid paigaldatakse. See kehtib tegelikult kõikide puitmaterjalide kohta.

6) Betoonist aluspinna puhul tuleb see kindlasti kruntida. See kehtib iga töö puhul - betoonile peab kandma nakkekrundi.


Kalasabaparketi paigaldamine

Esiteks pead leidma ruumi keskosa ja märkima selle ära märkenööriga, seejuures see ei ole kalasabaparketi puhul täpne keskosa, sest parkett paigaldatakse nö üksteise otsa (prantsuse kalasabaparketi lipid on kohe lõigatud 45 kraadise nurga all ja need pannakse üksteisega kohakuti).

Paigaldamise algus
Tegelik keskosa erineb ruumi keskosast poole parketilipi ulatuses



Õige koht on see, kui parketilipi peenema otsa keskosa jääb joonele. Ehk kui sul on lipp mõõduga 8cm, siis mõõda ruumi keskosa tähistavast joonest 4cm väljapoole (olenevalt sellest, kuidas sa alustad). Nüüd märgi ära see teine joon - see joon tähistab lipi tipu paiknemist.









Kalasabaparketi paigalduse 45 kraadine nurk
Mõõda 45 kraadine nurk


Parketilipid peavad olema 45 kraadise nurga all märkenööri või joone suhtes. Kõige enamlevinud meetod on see, kui vineerist lõigatakse välja täpne ruut ja pannakse see diagonaalselt märkejoonele. Sa võid selle isegi kinni kruvida. See tagab selle, et nurk jääb õige ja ei nihku paigast.




kalasabaparketi paigaldus tallinnas, harku, rae ja viimsi vallas
Nii saab lihtsamalt ja kiiremini, kuid vajab hoolikat mõõtmist

Mina olen kasutanud sellist varianti, et paigaldan kuivalt kogu ruumi ulatuses 4-5 lipi pikkuselt parketi ära, alustades täpselt seina äärest. Siis võtan pika loodi ja tõmban lõikejoone täpselt alates sealt, kus algab nö täisosa ja lõikan kohe kõik mõõtu.


Sellega on kadu küll suurem, kuid ei pea eraldi nokitsema neid väiksemaid lippe. Saab kohe alustada täispõranda ulatuses.


kalasabaparketi paigaldus risti
Paigaldus on ristisuunaline, mitte pikisuunaline









Kalasabaparketi paigaldus ridade kaupa
Isetegijal on mõistlik paigaldada üks rida korraga

Algajal vb seda ei soovita, kuid ega isenokitsejatel ei olegi kiiret ja paigalda nii, nagu turvaline on ehk ühe rea kaupa, lastes esimese rea lõppemisel liimil ära kuivada. Siis on lihtne ja turvaline teisi ridasid panna. PS! Ära unusta äärtest üleliigne liim ära võtta, muidu on elu kohe väga palju keerulisem.



Hea lõpptulemuse saavutamiseks on väga oluline kalasabaparketi paigaldamisel esimeste ridade täpne paigaldus. Halvasti paigaldatud lipi ebatäpsus hakkab iga järgneva parketireaga võimenduma.


Seina äärtesse jäetakse sõltuvalt ruumi suurusest 8-15mm, mina jätan 10mm paisumisvuugid. Need vahed kaetakse hiljem liistude või täidetakse mastiksiga. Nende ära jätmine on kõige suurem viga ja tihti hakkab ruumi keskosast parkett punduma.


Värskelt liimitud põrandale ei tohi kuni 24 tunni jooksul paigutada rasket mööblit ning sellele astuda.


Kokkuvõtteks on kalasabaparketi paigaldamine lihtne, kui oled korralikult mõõtnud ja esimene rida on hästi tehtud. Siis ei saa väga valesti minna.


Naturaalsetel toonimata lippidel on looduslikud vimkad ja sellega peab arvestama. Ka paigaldusel on need vimkad, st need ei ole alati täpsed ja mõned vahed ikka võivad olla suuremad. Need tuleb lihtsalt peale lihvimist sama saepuruseguga täita. Siis ei märka neid vimkasid keegi.



Muidu head nokitsemist ja proovimist!


Sven









Recent Posts

See All

KIPSITÖÖD

bottom of page