top of page

Korteri remont - millest alustada?



Korteri remont tallinnas harkus viimsis
Korteri remont peab olema läbimõeldud

Korteri remont võib olla elu muutev tegevus - uus kodu, uus elu. Seega ei saa seda võtta kergekäeliselt. Aga millest alustada? Siin on mõned read sellest, mille peale mõelda.


Milline on su unistuste kodu?


Esimene suurem ettevõtmine on mõelda sellele, milline võiks olla sinu unistuste kodu. Mõtle ruumide suurusele ja paigutusele. Unista ja ära mõtle tehnilisele võimalusele. Pane oma visioon paberile ning ole loov. See on see koht, millega sa paned paika järgmise sammu.


Kas olemasolev korter on ikkagi sulle?


Sinu unistuste kodu visioon aitab sul vastata järgmisele olulisele küsimusele- kas su praegune korter vastab su visioonile või kas seda saab muuta sinu visiooni sarnaseks? Võta ühendust mõne eksperdiga ning tee kindlaks, kas sinu praeguse korteri planeeringut saab muuta. Eelkõige on küsimus kanalisatsioonitorustikus. Kõike muud saab ümber tõsta.


Kui korteri planeeringut ei saa muuta, siis tasuks mõelda müümise peale ja kogu su korteri remont on remont kellelegi teisele ehk proovid mõelda, missugune ostja tahaks sinu korterit. Kokkuvõttes võib see tähendada, et teed vaid iluremondi. See ei vaja lubasid ning enamuse remondist saab ise teha.


Kui aga planeering on muudetav ja asukoht on sulle armas, siis järgmine küsimus on:


Korteri remont - reaalne eelarve?


45 m2 korteri täisremont maksab ca 25 000 eurot koos kõikide lubade, projekti, köögimööbli ja wc ning vannitoa sisustusega.



Lisaks arvesta kõrvalkuludega, sest renoveeritavas korteris sa remondi ajal olla ei saa. Selles faasis proovi jätta emotsioonid kõrvale. Proovi mõelda nii, et kui sa paned selle raha oma olemasoleva korteri väärtusele otsa ning võtad maha müügieelse remondi maksumuse, siis kas sa saaksid juba kohe sellise kodu, mis oleks kooskõlas sinu visiooniga kusagil mujal?


Kui su eelarve ei ole nii suur, siis kindlasti võta ühendust ehitajaga ning proovi ümber nurga anda vihjeid sinu võimalikust eelarvest. Tegelikult on minul kui ehitusfirma omanikul oluliselt lihtsam oma töid planeerida, kui ees on kindel eelarve. See võimaldab planeerida ehituse aega ja mahtu, inimesi jne. Kokkuvõtteks võib sama töö tulla tellijale odavam. Samas ole ettevaatlik - ka meil on ehitajaid, kes võivad seda ära kasutada - lepitakse kokku tööd, et mis selle raha eest tehakse ning pannakse see kirja ja kõik, mis pole kirjas, on lisamaksumus. Tavaliselt ei ole tellijad ehituseksperdid ning nii on võimalik naiivsust ära kasutada. Kindlasti lase mõnel teadlikumal inimesel kokkulepetele pilk peale visata.


Millised tööd saad sa ise või su lähedased ära teha?


On töid, mille tegemine ei ole mitte kellelegi ülejõu käivad. Näiteks lammutamine ja prügi äravedu, tapeedi maha võtmine, uste eemaldamine, mööbli eemaldamine, värvimine, käsikrohv, peitsimine, lakkimine, parketi paigaldus, jne. Need vajavad väga vähe teadmisi ja tööriistu. Vaja on vaid pealehakkamist.


Kokkuvõtteks on tähtis pikaajaline visioon - kus sa näed ennast 5 aasta pärast? Kas sinu praeguse kodu asukoht ja planeering on kooskõlas sinu visiooniga? Kui jah, siis milline on su eelarve ning võimalused. Kui ei, siis mõtle, kas teha vaid müügieelne remont. Proovi jätta emotsioonid eemale. See on raske, kuna tegemist on koduga, kuid see on ka kas investeering või kulu.



Recent Posts

See All

KIPSITÖÖD

bottom of page