top of page

Paneelmaja vannitoa remont- mida tähele panna

Updated: Jan 15



vannitoa ehitamine ja remont
Väike ja kitsas vannituba - nõukaaja paneelmajade uhkus

Ma usun, et keegi meist ei taha praegusel ajal enam käia tüüpilises Mustamäe või Õismäe paneelmaja tüüpi vannitoas ja wc-s - need on väga kitsad, väikesed ja peaaegu alati üdini ebapraktilised. Nagu köögidki. Peamiselt on see sellepärast (noortele inimestele teadmiseks), et nõukogude inimene käis söömas sööklas, mitte ei teinud ise. Hea nali muidugi, kuid nii see oli.


Mis aga puutud vannituppa, siis suurema osas sellest moodustab vann ja kui eriti hästi nuputada, siis ka pesumasin. Nutikamad on seina WC ja vannitoa vahel maha võtnud, mis on andnud võimaluse rohkem planeerida.


Viimasel ajal on hästi moes vanni asendamine duššinurgada, kus dušš ei ole mitte kabiinina, vaid eraldiseisva klaasi ja seinaäärse äravoolu renniga. Iseenesest on see väga ilus ja äge, kui klaas on nt mattmust või piimjas ja ülejäänud stiil lähtub sellest, kuid on mõned agad, millele tähelepanu pöörata.


Vanade paneelmajade vannitubades on ruumi vähe


Tihti on vanade paneelmajade vannitoad koos wc-ga ca 1,8 x1,5m. Kui arvestada, et siia peab mahtuma dušš (kindlasti min 70cm lai), kraanikauss, pesumasin, wc pott, siis läheb kitsaks. On võimalik ehitada selline kraanikausi kapp, kus peamine osa on kraanikauss ja selle sees on pesumasin, kuid see on kästitöö ja hinnad algavad 500 eurost. Lisaks on kraanikauss üsna madala sügavusega ja samuti tehtud kästitööna. Aga teadmiseks - see on võimalik.


Dušši osas peab silmas pidama lisaks laiusele ka sügavust. 1,5m ei ole just väga sügav. Kui panna 800mm klaas, on ruumi mitte rohkem, kui 700mm. Sealt saab end kokku võttes ilusti sisse saada, kuid peab arvestama, et kuna ka laiusega pole kiita, siis pesemine toimub sisuliselt diagonaalselt. See omakorda tähendab, et vesi voolab mööda küünarnukke ilusti põranda sellele osale, mis jääb dušši kõrgendusest välja poole. Seega kindlasti toimub teatud lõdistamine. Põrandaküte on igal juhul vajalik.


Vanade paneelmajade torustik on problemaatiline


Vanades paneelmajades võib olla jätkuvalt väga vana torustik või siis ehitatud uus, kuid see on tehtud kaheldava väärtusega. Ja kui kortermaja torustik ongi tehtud korralikult, siis korteri sisene torustik on omaniku probleem ja see võib olla eelmise ehitaja poolt tehtud võimalikult lihtsalt ja odavalt. Seega täiesti kindel on ja meie praktika näitab - torustik vajab täielikult ümbertegemist. Isegi kui esmapilgul pole see vajalik, siis 100% meie praktika näitab, et on.


Vajalik on tõsta vannitoa põrandat


Kui plaanis on paigaldada seinaäärne renn, siis suure tõenäosusega on vaja tõsta ka põrandat. Peab silmas pidama, et 60cm torustikku peab langema 1 cm. Seega kriitilise tähtsusega on kanalisatsioonitorustiku peamagistraali kohtumise koht korterisisese torustikuga. I korrusel on võimalik ka põrandast läbi minna ja ühendamine teha altpoolt, kuid see tõstab korralikult vannitoa remondi hinda.


Kindlasti on vaja tõsta duššiosa põrandat, et tagada vee äravool renni. Kogemus näitab, et see jääb 12-15cm juurde. Sellega peavad arvestama pikemad inimesed, kuna paneelmajade vannitubade lagede kõrgus ei ole just kõrgemate killast. Kui vannitoas on veel ripplagi, siis võib juhtuda, et see on vaja eemaldada ja vajalik on teha originaallaele korralik remont.


Põrandakütte paigaldamine õnneks väga palju pinda ei kõrgenda, kuid arvestama peab ca 5 cm-ga. Olen näinud piisavalt vannitubasid, millel on professionaalne varba äralöömise koht- 3-5 cm muust põrandapinnast kõrgemal olev põrand. Pigem ära põrandakütet pane.


Käterätitoru vahetus


Käteräti toru on korteriühistu vara ja need võivad olla reguleeritud süsteemi osa. Seega lihtsalt niisama seda vahetada ei saagi. Selleks on vaja tihti KÜ luba. Samas pole selle vahetamine raske töö, kuid.... ühendused võivad olla nii inetud, et a) kas need tuleb vahetada (mis tõstab kohe hinda) või b) katta, mis vähendab vannitoa mahtu.


Läikivate suurte klinkerplaatide seina panek ilma vuugita


Praegu on moes suurte marmorit meenutavate plaatide seinapanek, mis tegelikult on mõeldud põrandaks. Peate arvestama, et sellist plaatide seina panek on väga kallis mitmel põhjusel - a) jääki on palju, b) 1 auk tähendab ühte puuri ehk puurikomplekte läheb nagu leiba c) võtab palju aega, sest mõõtmist, lõikamist ja lihvimist on palju. Ja kui teha seda veel ilma vuugita, siis seinapanek on aeganõudvam.


Vannitoa remont - omanikud sees? Pigem mitte


Oleme ka ise proovinud nii vannitoa remonti teha, et omanikud on sees elanud. See on väga keeruline mitte sellepärast, et omanikud tahavad wc-s käia, vaid seetõttu, et pole võimalik teha korralikku tolmutõket.


Vanade paneelmajade ventilatsioon on pehmelt öeldes puudulik ja kui tööd näevad ette betooni lihvimist, freesimist või lõikamist (ja need tulevad), siis see toob kaasa korraliku tolmu (alati pole võimalik märglõikamist teha). Isegi kui ehitaja või remondimees elab selle üle, siis ülejäänud korter on korralikult tolmuga kaetud, kui kõiki ruume ei isoleeri. Kui elanikud on sees, siis pole võimalik ju uksi kogu päevaks kinni teipida - inimesed tahavad liikuda kas või lähimasse tanklasse wc-sse.



Seinapealse wc poti paigaldamine


Seinapealse wc poti paigaldamine ei ole keeruline. See toob küll plaatimisel oluliselt suuremat lisatööd, kuid teostatav. Samas võtab see väga palju ruumi ja ruum on paneelmaja vannitoas ainus asi, mida raisata ei saa. Jah, see on ilus ja äge, kuid paneelmajas võib olla suhteliselt ebapraktiline. Samas oleneb planeeringust. Nii et jälgi seda kindlasti hoolega. PS! Seinapealse WC poti pikkus on suurem, seega kui soovite asendada potti selleks, et ruumi kokku hoida, siis ärge raisake raha - te ei hoia.


WC poti asukoha muutmine


Torude, eriti wc kanalisatsioonitoru paigaldamine tähendab kasutatava pinna kadu - see küll liigub seina ääres, kuid see tähendab sisuliselt 10 - 15 cm kadu kasutatavast pinnast. See tähendab, et kui pesumasin läheb samasse seina, siis see on 10-15 cm seinast kaugemal, kuna torustiku ümber ehitatud kast võtab selle 10-15cm osa endale.


Kokkuvõtteks - tee omale unistuste vannitoast visioon ning mine mõõdulindi ja kleeplindiga vannituppa, aseta kleeplint sinna, kuhu sa soovid saada dušši või vanni, valamut, kraanikaussi, wc potti ning märgi need ilusti ära. Arvesta praktilisusega. Uuri internetist standardlaiuseid ja kõrguseid ning arvesta nende.


Ja kui kõik klapib, siis kindlasti arvesta, et torustik toob kaasa üllatusi - ka kõige profim vannitoa remontija ei näe selliseid asju ette ja arvesta esialgsele eelarvele kindlasti 10% otsa.


Ja kui su unistus ei realiseeru, siis osta midagi ilusat endale. Alati saab teha vannitoa värskendusremonti, nt üle vuukida, uus pott, kraanikauss, peegel, vannikardin jne.


Palun ole realist - ristkülikut trapetsikujulisse auku ei topi.


Aga kui sa ikka oled kindel, et tahad uut vannituba, siis saada meile kiri.






Recent Posts

See All

KIPSITÖÖD

bottom of page