top of page

Vannitoa plaatimine - tee ise

Tänapäeval ei ole vannitoa plaatimine enam keeruline, kui tasapind on korralik ning 45 kraadiseid lõikeid ei ole plaanis teha. Sa saad sellega ise hakkama. Samas on mõningad olulised tegurid, mida ise tehes silmas peab pidama.



Vannitoa plaatimine
Vannitoa põranda ja seina plaatimine ei ole keeruline

1. Plaaditavad pinnad peavad olema sirged.

Kui pole, tuleb seinad tsemendipõhise tasandusseguga tasandada, vajadusel valada korralik tasane sirge aluspõrand. Trapiga duširuumi puhul tuleb teha kalded trapi suunas, et vesi saaks ära joosta - arvesta 60-80 cm (oleneb vee hulgast) pinna suhtes languseks 1 cm.



2. Plaatide valik

Tee plaadivalik mõned nädalad enne plaanitud tööga alustamist, sest soovitud plaate ei pruugi olla kohe laos. Kui oled otsustanud mõne laojäägi kasuks, veendu, et ostetavast kogusest piisab. Kui oled vajaliku plaatide hulga välja mõõtnud, arvesta juurde 10% varu juhuks, kui mõni plaat puruneb, on defektiga või on tekkinud mõõtmisviga. Neid puruneb, usu mind. Eriti klinkerplaate, kui lõikad neid manuaalse käsilõikuriga.


3. Pinnad peavad olema veekindlad.

Pinnad, mis loetakse märgadeks (vanni ja dušši lähiseinad, põrandad, kraanikausi alune põrand ja sein, jne ehk pinnad, mis saavad otseselt kokku veega) peavad olema veekindlad. Selleks kasuta hüdroisolatsioonimastiksit, mille alla pane kindlasti enne nakkedispersioon. Kõik nurgad tuleb tugevdada lindiga ja katta mastiksiga.


4. Plaatimine algab seinast

Pinnad, mis pole kaetud mastiksiga ehk mitte märjad pinnad, kata kindlasti niiskustõkke dispersiooniga, võimalusel kaks korda. Seinte liitekohad ja vuugid kata nurgatugevduslindiga, mis kleebitakse selle sama dispersiooniga. Meie paneme mastiksiga, katab paremini. Jälgi, et ka kõik kruvikohad oleks korralikult kaetud. Järgmisel päeval võib plaatimisega pihta hakata. Vaja läheb plaate, segukammi (mida suurem plaat, seda suuremate piidega kamm sobib), vuugiriste, vuuginööri või vuugiankruid (nendega on algajal hea plaadid samale tasapinnale sobitada), abiks on lood või sirge latt.


5. Kontrolli plaatide asetust visuaalselt

Enne paigaldamist on mõistlik plaatide paigaldus teha nö kuivalt ehk panna need seina najale ning vaadata, kuidas ilusam jääb. Profid muidugi mõõdavad välja seina keskosa ja paigaldavad plaadid nii, et mõlemale poole otsa jäävad täpselt sama suured plaadid (arvesta, et see on materjalikulukaim variant). Plaatide jaotus tuleb välja arvutada, seinte äärtesse ei maksa poolest plaadist väiksemat tükki jätta.


6. Vannitoa seina plaatimine - alusta teisest reast

Plaatimist alusta teisest reast ja mine järjest ülespoole. Pane plaadirea alla toetuseks lood või latt, et plaadid viltu ei vajuks. Lood või latt pane paiga võimalusel laseriga (selle saab rentida 14 eur päev). Vuugiristid ja -nöör aitavad plaatide vahele vuuke jätta, vuugiankrud hoiavad plaadid tasapinnal üksteise suhtes. See kehtib siis, kui põrand veel plaaditud ei ole. Kui põrand on plaaditud alusta kohe esimesest reast, kuid mõõda enne plaadiga, kuidas plaadid seina suhtes asetsevad - kui ülesse jääb väike riba, siis las pigem jääb nii ülesse kui alla poole plaadi suurune riba. See väike riba on lihtsalt kohe väga inetu.


7. Puhasta põrand enne plaatimist

Enne vannitoa põranda plaatimise juurde asumist tee see kindlasti puhtaks . Tavaliselt pudeneb seinte plaatimisel ühtteist ka põrandale. PS! värske segu tuleb kohe eemaldada, hiljem rikud oma veetõkkekihi.


Kui põrandal kallet pole, käib asi lihtsalt - pane elastne plaadisegu kammiga põrandale ja aseta plaat. Kui põrandal on äravoolutrapp, siis arvesta kaldega. Mida väiksem plaat, seda lihtsam on teha kallet. Suure plaadi korral peab plaate diagonaalset lõikama, et tekitada nö renni efekt. Seda manuaalse plaadilõikuriga juba ei lõika, kuid kõik saavad rentida vesilõikuri. PS! Hoia oma sõrmi.


9. Pidev puhastamine

Kui vuugivahesse või plaadile satub segu, siis kohe eemalda see. Hiljem rikud sa vuugivahe puhastamisel plaadi ääred. Suure plaadi korral pead segu kandma nii seina kui plaadile, seega peale plaadile kandmist eemalda sõrmega ca 1cm ulatuses äärest see segu. Siis ei löö segu su vuugivahet täis.


8. Vuukimine

Plaatide kuivamise järel vuugi esmalt seinad, seejärel põrand. Vuugisegu saad vuukide vahele kummilabida abil, vuugijäägid eemalda kohe niiske švammiga. Hiljem on see töö palju raskem. Pärast töö lõpetamist pese plaadid korralikult puhtaks ning pärast lõplikku kuivamist tihenda põrandate ja seinte liitekohad spetsiaalse silikooniga.


Iseenesest ei ole plaatimine keeruline, kuid keeruliseks muudavad selle erinevad plaaditüübid. Väikese kogemusega inimene, kes pole varem plaatinud või on seda teinud vähe, kogeb suurt raskust mosaiigi, klinkerplaadi seina paneku ja marmori paigaldamisel. Lisaks on keerulisem teha 45 kraadiseid lõikeid. Kuid kui sina plaanid seina panna tavalised plaadid, kasutada ääreliistu ja põrandale klinkerplaadid, siis saad ilusti hakkama. Pea meeles - PIDEV PUHTUS. Hiljem on see väga keeruline.


Kui aga sa leiad, et meie võiks sind aidata ja soovid hinnapakkumist, siis saada meile kiri.




753 views0 comments

Recent Posts

See All

KIPSITÖÖD

bottom of page