top of page

Kipsplaadi paigaldamine - 5 enimlevinud viga


kipsplaadi paigaldamine, kipsi panek, kipskarkassi ehitamine, pahteldamine, millist vuugilinti kasutada, kuidas pahteldada seina
Kipsplaadi paigaldamine on lihne, kiire ja odav, kui ei tee neid vigu.

Kipsplaat on peale betooni üks enim levinud ehitusmaterjal, mis on odav, lihtne paigaldada, lihtne viimistleda, tagab sulle ja su perele ohutuse,. Samas see ei seo niiskust ega hoia temperatuuri, seega see ei osale hoone sisekliima regulatsioonis nagu puit, krohv, savikrohv ja muud looduslikud materjalid.


Kipsplaati on lihtne paigaldada. Sellega saab hakkama igaüks, kuid kui ei järgita teatud nõuded, siis on hiljem muidu ilusas laes või seinas inetud praod sees. Siin on 5 enimlevinud viga kipsplaadi paigaldamisel.


1. Kipsplaadi paigaldamine otse kuivamata puidule.


Puit imab niiskus ja annab niiskust välja. Seega see paisub ja kahaneb. Kui puit on kuivatamata, siis see kuivab ruumis. Seega see kahaneb ja seejuures väändub looduslikult. See viib pragudeni, olenemata sellest, millist vuugimaterjali või kipspahtlit sa kasutad. Liikumine lihtsal on liiga suur. Kasuta puitkarkassi peal metallprofiili, nt mütsprofiili. See ei võta sult palju ruumi ära, lisaks on hea panna selle vahelt elektrijuhtmeid ja muid kommunikatsioone.


2. Kipsplaadi nurgad ja küljed ei ole kinnitatud.


Kipsplaadi kõik küljed ja nurgad tuleb kinnitada, sest aegajalt keegi või miski toetab seinale. Kui nurgad on omavahel kinnitamata, on liikumine liiga suur ja praod kohe sees.

Karkassi ehitamisel kindlasti jälgi, et kõik ääred ja nurgad oleks toetatud ja kinnitatud. Nurkades kasuta alumiiniumist nurkprofiili.


3. Kasutad valet kipsplaati vales kohas.


Kipsplaate on erinevaid - niiskuskindlad kipsplaadid (rohelised) , mis sobivad vannituppa. Tulekindlad kipsplaadid (üldjuhul roosad, kuid on ka tavavärvi), millega tagad tuleohutusnõuete täitmise. Erikõvad kipsplaadid sobivad põranda ehitamiseks ja põranda plaatimiseks. Tuuletõkkekipsplaat on mõeldud välitingimustesse fassaadi alla tuuletõkke tagamiseks. Enimlevinud vead on seotud tavalise kipsplaadi kasutamisel vannitoas ja tuletõkkesektsioonide tagamisel (tuletõkkesektsioonid sõltuvad tulepüsivuse tagamise kordajast, nt EI30 või EI60 jne ja 2 tavalist kipsplaati üksteise peal annab välja EI30).


4. Kipsplaadi vuugis kasutatakse valet materjali.


Kasutusel on peamisel kahte sorti vuugimaterjali - vuugilint ehk paber, vuugiteip ehk võrk. Eelistatakse alati võrgu kasutamist, kuna see kleepud ise kinni ja remont tundub lihtsam. See on suur viga. Võrk on tugev vaid ülalt alla jõudude suunas, ristikiudu tõmmates see puruneb ja ei taga vuugile tugevust. Paberteip seevastu on tugeb igas suunas.

Kasuta alati paberteipi kipsplaadi pahteldamisel. Võrkteipi võid kasutada parandustöödel või nendes kohtades, kus remonditavale kohale kipsplaadis ei lange survet.


5. Ei arvestada lastega


Ühekordne kipsplaat on õrn. Kui see toetud metallkarkassile, siis on väga lihtne seda seina vigastada, põrutada lahti vuugid ja teha sellesse auke. Kõigil, kel on lapsed teavad, et lastel juhtub. Seega ühekordne kipsplaat ei ole lahenduseks.


Kasuta alati kipsplaadi all kas OSB plaati või pane alati kaks kihti kipsi seina (laes on 1 kipsplaat piisav). Kui kavatsed kipsplaadi krohvida või panna sinna kini, siis kindlasti OSB kipslaadi alla. Kui kavatsed kipsplaadi katta laudadega, siis sobib ka üks kiht.


Pea siis meeles, et kipsplaadi paigaldamine on lihtne, kiire, odav ja see tagab sulle ja su perele ohutuse, kuid kasuta õiget plaati õiges kohas, aseta see korralikule karkassile, kasuta õiget teipi ning arvesta asukohaga.


Kui sul on plaanis ehitustöö või tahad kipsplaadid kas krohvida või katta puidu või kiviga, siis võta kindlasti ühendust .



Krohvimise osa oleme kajastanud natuke SIIN!.



Recent Posts

See All

KIPSITÖÖD

bottom of page