top of page

Millal teha ise ehk alternatiivkulu olemus

Enamuse töödest kodudes saab ise teha. Eriti praegusel ajal, mil Youtube on täis igasuguseid õppevideosid. Kui sul just pole kahte vasakut kätt, siis enamuste töödega saab ise hakkama. Küsimus on, et kas see tasub ära? Ja siin tuleb mängu eestlastele veel üsna tundumatu mõiste - alternatiivkulu.


Mis on alternatiivkulu?



Alternatiivkulu (inglise keeles opportunity cost) on saamata jäänud kasu (kasum, tulu), kui on valitud üks alternatiivsetest ressursside kasutamise variantidest ja seega on teistest võimalikest alternatiividest loobutud. Saamata jäänud kasu suuruse määrab kõrvale jäetud alternatiividest kõige väärtuslikuma kasulikkus. Alternatiivkulu on mis tahes otsustamise lahutamatu osa.


Lihtsamalt öeldes on alternatiivkulu see saamata jäänud kasu, mille sa oleks saanud, kui sa oleks teinud midagi väärtuslikumat.

Aga jätke meelde - kuigi alternatiivkulu mõiste on suures osas levinud majanduse valdkonnas, siis ei ole alternatiivkulu seotud ajaga ehk tööajaga. Ka siin me räägime tihti nädalavahetuse töödest, kuid alternatiivkulu kehtib ka nädalavahetuse kohta. Ka see on aeg, mil sa saaksid teha hoopis väärtuslikumat asjua, kuigi sa ei võta seda tööajana.


Seega mängu tuleb sinu professionaalsus ja ekspertiis ning ajaline vaade ei ole tähtis. Isegi siis, kui sa oled ehitaja. Kohe selgitan.


Oletame, et sa oled betoneerija ja su töötasu on 2000 EUR neto kuus. Betoonitööd on su ekspertiis. Sellisel inimesel on võimalik teha nädalvahetuse projekte ning koduseid ehitustöid puhkuse ajal, sest tema ekspertiisi ei vajata tulenevalt tööajaseadusest nendel aegadel. Seega kui betoneerija teeb nädalavahetusel tööd kodus ja tal pole muud ekspertiisi ehk tasuvaid oskusi, mis looks muud väärtust, siis temal alternatiivkulu oleks väike eeldusel, et tal puudub ka soov midagi juurde õppida.


Samas kui seesama betoneerija on väga hea puutöös ja saab nädalavahetusel ning puhkuse ajal teha mööblit, mis tooks talle sisse täiendavad 2000 EUR neto, siis sellesama betoneerija alternatiivkulu, kui ehitustöö läheb maksma 500 EUR, on 1500 EUR. Ehk kui seesama betoneerija oleks teinud nädalavahetusel mööblit, oleks ta teeninud 1500 EUR ( 2000 EUR kasu - 500 EUR ehitustöö).


Näiteks sa oled veebidisainer. Sa saad seda tööd teha ükskõik, millal. Igal juhul on sinu alternatiivkulu suur. Ka su veebitöö on alternatiivkulu, sest sa saaksid hoopis õppida investeerimist.


See kehtib enamuste erialade puhul.


Aga kui sa ei teeni nii palju, kui palju maksab ehitustöö?


See ei ole oluline, alternatiivkulu mõiste on ikka kehtiv, kuna sa võiks selle aja kasutada hoopis enese arendamisele ning kõrgemalt tasuvama töö saamisele.


Alternatiivkulu eksisteerib absoluutselt igal pool ja igal ajal, sest see on seotud kõige väärtuslikuma tegevusega. Kui sa elad laenuga ostetud korteris ja su korteri väärtus on oluliselt tõusnud, siis sul on suur alternatiivkulu, kuna sa saaksid suurenenud väärtuse pangale tagatiseks ning osta näiteks teise korteri ja ühe välja üürida.


Miks öeldakse, et lapsed on kalli või miks varakatel inimestel on tihti lapsehoijad? Sest selle aja, mil nad tegelevad lapsega saaksid nad hoopis suurendada oma väärtust.


Nii et mõtle sellele arutelule, kuid pea meeles - raha ja varandus ei ole kõige tähtsam juhul, kui see pole sulle kõige tähtsam. Kui on, siis absoluutselt kõik tööd, mis ei ole seotud varanduse kasvatamisega on sinu jaoks suur alternatiivkulu.


Aga ülejäänutele - elu eesmärk on olla õnnelik ja lapsed teevad õnnelikuks. Ei maksa selle alternatiivkulu lahkamisega liiale minna, kui kindlasti arvesta seda.



529 views0 comments

Recent Posts

See All

KIPSITÖÖD

bottom of page