top of page

Välisukse paigaldus - step-by-step juhend

Välisukse paigaldus ise ei ole keeruline. Meie kogemuse põhjal teeb selle keeruliseks vana ukse eemaldamine, eriti kui see on nõukaajast, ja ukseava mõõt ehk hiljem tuleb see uks kuidagi ilusaks saada. Siin on sulle juhend välisukse paigaldamiseks. Loe enne kindlasti läbi ka kasutusjuhend. PS! Ole kindel, et sa ei pea paigaldama tuletõkkeust. Kindlasti peab see olema tuletõkkeuks kortermajas.


välisukse paigaldus tallinnas viimsis harkus
Imeline välisuks

Välisukse paigaldus


Vajalikud tööriistad: puidust kiilud, teip, kindad ja prillid, polüuretaanvaht koos kõrrega (PS! Kui tuleohutusnõudeid ei tea, siis alati punane tuletõkkevaht), kruvid, välja mõeldud tihenduslint (nt SOUDAL), nuga, lood, trell, haamer, vajadusel vahupüstol.


Kui eemaldamist vajab enne vana uks, mis on nõuka ajast, siis sul võib vaja minna metallsaelehega tiigersaagi (nad kurjamid on tihti teinud metallist ukseraamid, mis on ühendatud läbi seina pandud metallvarrastega).


1. Kontrolli enne välisukse paigalduse asumist, kas uks mahub avasse. Lengi ja seina vahele peaks jääma umbes 1-2 cm mõlemast äärest ja ülevalt. Ideaalne on, kui ukseava on täpselt 90 kraadi ja ilusti sirgu, kuid ma olen kohanud hetkel vaid nelja sellist ukseava. Vanadel majadel ei ole mõtet seda otsida. Selle saab loodi ajada lengide ja pakuga, vajadusel tuleb ukseava suurendada.

2) Puhasta ukseava.

3) Aseta ukseleng ava keskele. Ukselengi ja seina vahele peab jääma 1 kuni 2 cm. Laiema vahe puhul kinnitust kohandatakse ja polüuretaanvaht ehitatakse üles järk-järgult kihiti.

4) Ukseraam peab olema nii vertikaalselt kui horisontaalselt loodis. Parim viis on mõõta diagonaalid - kui need samad, on uks ristkülik. Lisaks kasuta välise kalde tuvastamiseks loodi.

5) Asendit reguleeritakse kiilude abil. Kiilud pannakse mõlemalt poolt üksteise peale ja vaikselt surutakse punkti, kus on kergelt tunda vastupanu. Ära suru! Pane kiilud nelja kohta mõlemale poole seina, ülaosasse ei panda.

6) Kiilud peavad paiknema nii hingede kui luku kohal. Mõõda, kas ukseleng on nii ülevalt, keskelt kui alt ühelaiune. Kontrolli, kas ülemised nurgad on täisnurgad. Parim on mõõta alati diagonaale.

7) Kinnita lengid kruvidega, kuid pane tähele, et leng ei liiguks. Iga kruviaugu juures peavad olema kiilud. Peale kruvide kinnitamist kontrolli loodiga, ega leng ei ole paindunud. Kui on muhk, lase kruvi sissepoole, kui on lohk, siis anna kruvi järele.

7) Kui ukseleng on õiges asendis, aseta uks oma kohale ja kontrolli selle sulgumist.

8) Enne vahu laskmist loodi uks ja kontrolli, kas ta avaneb korralikult. Ukseliistude paigaldamiseks peab uks ruumi seintega tasa olema.

9) Kata ukseleng ja põrand mahakukkuva vahu eest kaitsmiseks paberi ja teibiga.

10) Paigalda väljapoole spetsiaalne teip. See laseb võimaliku sooja auru ehk niiskuse välja, kuid sisse ei lase. Lisaks hoiab see vahtu kinni ja see paisub vaid sissepoole.

11) Lase vaht ukselengi ja seina vahele.

12) Sule uks. See toetab ukselengi paisuva vahu vastu.

13) Lõika liigne vaht ära vaibanoaga.

14) Tee siseviimistlus. Kui kõik on hästi, siis piisab vaid liistude panemisest. Kui ei (mida esineb rohkem kui arvad), siis peab rohkem vaeva nägema. Lisaks tuleb tihti taastada seinad nii sees kui väljas.


Loodan, et see oli su jaoks piisavalt informatiivne. Iseenesest ei ole välisukse paigaldus keeruline, kui hoiad diagonaalidel silma peal ja et ka väliselt oleks loodis. Peamine viga, mida tehakse on see, et ukselengi peale pannakse ka kiilud või muu materjal. Seda ei tohi teha. Hoone liigub ja siis surub ukselengi kokku ja uks ei lähe enam kinni või muudab ukseava trapetsiks ja uks ei lähe enam kinni.


Kui sul on küsimus või soovid töö meilt tellida, siis võta julgelt ühendust!




458 views0 comments

Recent Posts

See All

KIPSITÖÖD

bottom of page